Wow! Sta.,日本, Takeru Shoji Architects

哇哦! Sta.位于新泻市中央区的堀之内–一个市中心逐渐开始让位于郊区的地区。附近主干道两旁的风景被大型商业和零售建筑及其附带的招牌所支配。

Wow! Sta. is situated in Horinouchi, in the Central Ward of Niigata City – an area where the city center gradually begins to give way to the suburbs. The scenery lining the nearby main road is dominated by large commercial and retail buildings and their accompanying signage.

从新泻站延伸出来的商业、住宅和多层公寓构成了这个典型的城市内部区域。
在远离主干道的一条街道上,有耀眼的灯光和喧闹的交通,我们发现这个地区出奇的平静,甚至没有路灯。

The businesses, houses and multilevel apartments that sprawl out from Niigata Station constitute this typical inner-city area.
Located just one street back from the main road with its dazzling lights and the din of the traffic, we find an area that is surprisingly calm, unlit by even street lights.

我们的场地将这两个截然不同的环境一分为二,在这个地区,关于节奏和时间、规模和氛围的规则并没有明确的定义。为了给这种混乱带来一些秩序,给该地区注入活力,同时在这些对比强烈的环境之间建立起一座桥梁,我们希望这个项目能体现出以下两个明显的特点。
首先,该地区的包容性,及其相关的地方感。第二,该地区对外界的吸引力,以及其相关的郊区可及性和公共空间。

Our site bisects these two vastly different environs, in an area where rules concerning pace and time, scale and ambiance are not clearly defined. In order to bring some order to this disarray, and to inject life into the area while building a bridge between these contrasting environments, we wanted this project to embody the following two apparent features:
First, the inclusive nature of the area, with its associated sense of locality. And second, the attractive nature of the area to outsiders, with its associated suburban accessibility and common spaces.

这个项目是一个多功能的综合体,它的实现涉及到土地选择、规划、施工、管理,以及从两者之间的有利位置重新思考与城市和郊区项目相关的典型问题。

The realization of this project, a multipurpose complex, entailed land selection, programming, construction, management, rethinking the typical problems associated with both urban and suburban projects from a vantage point somewhere between the two.

这座三层楼的建筑是钢结构的,采用了圆形的钢筋支撑。一楼是一个餐厅,它延伸到一个公园般的户外用餐区。二楼是办公空间,由从下面的花园中升起的树木围成。在这个区域内,有一张可容纳八人的中央大桌–不仅有利于办公,也有利于不太正式的聚会。三楼是一个多功能的租赁空间,包括一个厨房和浴室,可以通向一个户外区域。

The three story building is steel-framed, employing round steel bar bracing.The first floor is occupied by a restaurant, which spills out into a park-like outdoor dining area. The second floor comprises office space, enclosed by trees rising up from the garden below. Within this area is a large central table seating eight – conducive not only to office work but also less formal gatherings. The third floor houses a multipurpose rental space incorporating a kitchen and bathroom, which opens onto an outdoor area.

所有这些具有不同功能的区域都由一条横跨三层楼的道路连接起来。通过这条小路,人们可以像逛购物区一样在大楼里闲逛,安全地被大楼所包围,但仍然能够在触手可及的距离内享受到透过周围树叶的光线。

All these areas with their varying functions are linked by a path spanning the three floors. Via this path, one can wander the building as one wanders a shopping district, safely enclosed by the building but still able to enjoy the light filtering through the surrounding foliage within touching distance.

哇! Sta.是它自己的综合小城镇,它自己的小公园,以及它自己的鹅卵石小巷和随之而来的角落和缝隙。可以看到、听到和全心全意地观察内部和外部的人的活动。
我们希望,Wow! Sta.将成为一个环境,新的想法将从这里涌现出来,使当地社区参与其中并为其注入活力。

Wow! Sta. is its own small integrated town, its own small park, and its own cobblestone alley with its attendant nooks and crannies. The activity of those within and without can be seen, heard and wholeheartedly observed.
Rather than just a staid building, it’s our hope that Wow! Sta. will become an environment from which new ideas will spring forth to involve and invigorate the local community.

当夜幕降临,光线从外墙的木制百叶窗之间闪烁出来,当孩子们指着灯光凝视,当汤的味道从餐厅飘来,当声音从楼上和楼下回荡在花园里。当所有这些日常刺激交织在一起充斥着人们的感官时,人们可以感受到这个项目的有效性,以及更多的潜力。

When evening falls and light flickers out from between the facade’s wooden louvers, when children point and gaze up at the lights, when the smell of soup wafts up from the restaurant, and when voices echo through the garden from the floors above and below. When all these everyday stimuli intermingle to fill one’s senses, one can get a sense of the effectiveness, and more so the potential, of this project.

Architects: Takeru Shoji Architects
Area: 258 m²
Year: 2015
Photographs: Koichi Satake
Manufacturers: BUNACO, ENDO Lighting Corporation, UENO JYUKEN
Structural Design: Tetsuya Tanaka Structural Engineers, Tetsuya Tanaka
Lighting Design: FOR LIGHTS, Yutaka Inaba
Project Architect In Charge:Yuki Hirano
Architect In Charge:Takeru Shoji
City:Chuo Ward
Country:Japan

发表评论

电子邮件地址不会被公开。 必填项已用*标注