Bobigny 综合学校,法国, Mikou Design Studio

博比尼的市中心学校位于城市的战略位置,被三条大街道和北部的步行空间所包围。它位于一个主要由住房组成的城市综合体中间,靠近市政厅。因此,这所新学校在视觉上是一个引人注目的设施,从它的外墙和屋顶可以看出,它是项目的基础元素,相邻住宅的开口都面向它。

The city centre school in Bobigny is in a strategic urban location, bounded by three large streets and by a pedestrian space on the north. It is in the middle of an urban complex mainly composed of housing, near the city hall. Therefore this new school is a visually remarkable amenity, visible by its façades and its roof, a founding element of the project onto which the openings of the neighbouring dwellings face.We designed this amenity – which is emblematic of the city centre’s renewal – to be a strong architectural landmark in its neighbourhood that is both welcoming and protective, turned inwards towards inner courtyards to ensure the children’s privacy.

该建筑的位置适合在北面和东面建造三层楼的建筑,并逐渐向南层层递减,使阳光最大限度地进入学校的操场。

The building’s location lent itself to a three-storey mass on the north and east which gradually descends in tiers towards the south to allow maximum sunshine into the school playgrounds.

因此,在步行街上,我们的方案呈现了一个两层的平墙建筑,通过一系列随机的开口与不同颜色的实木板交替使用,使其更加生动。这个大型的马赛克立面包含了幼儿园和小学的入口,以及幼儿园和小学休闲中心的公共入口,游戏图书馆和公共区域。因此,该方案的整体形式是一个螺旋形,北面是三层楼的正面,旨在将休闲设施的机构功能建立在人行通道和入口处的河道上,建筑体量从上二层向下逐渐减轻到东面和西面的底层,从而使最大的阳光进入教室和学校的操场。这种配置使我们能够提出一个非常可识别的建筑,它既是统一的,又是保护性的,它与城市环境紧密结合,并遵循包围它的三条街道的布局,其体量的变化在南部和西南部创造了透明度和视觉反点的游戏。从上面看,该建筑在北面和东面被看作是一连串的种植梯田,这些梯田在一楼的幼儿园操场和一楼的小学操场的空隙中打开,并被种植的栅栏所保护。对于这个新设施,我们选择了一种明显耐用的材料,由不同颜色的木板组成,以随机的马赛克图案排列。

Therefore, on the pedestrian street, our scheme presents a two-storey flat-facaded wall-building enlivened by a random series of openings alternating with solid timber panels of different colours. This large mosaic-façade contains the entrance to the nursery and primary schools and the public entrance to the nursery and primary leisure centres, the games library and the common areas. Therefore the scheme’s overall form is a spiral with a three-storey front on the north, designed to base the amenity’s institutional function on the pedestrian passage and the entrance esplanade, with gradual lightening of the built mass from the second upper floor downwards to the ground floor on the east and west, thereby allowing maximum sunlight into the classrooms and the school playgrounds. This configuration allows us to propose a very identifiable building that is both unified and protective, which fits closely into its urban setting and follows the layout of the three streets that enclose it, with variation of the massing that creates a play of transparency and of visual counterpoints on the south and the south-west. Viewed from above, the building is seen as a succession of planted terraces on the north and east which open up and wrap themselves around the void of the nursery school playground on the ground floor and the primary school playground on a first-floor terrace, protected by a planted screen-fence. For this new facility, we chose a visibly durable material, composed of timber panels of different colours arranged in a random mosaic pattern.

外立面由天然木板组成,与水平网格上的木质框架玻璃板交替使用。

The external façades are composed of natural timber panels which alternate with timber-framed glazed panels on a horizontal grid.

Architects: Mikou Studio
Area: 5000 m²
Year: 2012
Photographs: Florian Kleinfenn
City:BOBIGNY
Country:France