Saramaga 之家,里斯本,DC.AD

A Saramaga是一个项目,包括对里斯本以北约60公里的Cartaxo的一栋住宅楼进行翻新。该项目是为一对年轻夫妇开发的,他们与艺术界有联系,离开首都是为了找一个隐蔽的地方居住,同时实施一个艺术居住计划。A Saramaga “这个名字被深思熟虑地赋予了该物业,作为向该镇的一位前助产士致敬的方式,她的形象被当地社区作为出生和庆祝生命的象征而接受。

A Saramaga is a project that consists of the refurbishment of a residential building in Cartaxo, about 60km north of Lisbon. The project was developed for a young couple, connected to the art world, who left the capital to find somewhere secluded to live and at the same time implement a program of artistic residencies. A Saramaga was the name thoughtfully bestowed on the property as a way of paying tribute to a former midwife in the town, whose image was taken up by the local community as a symbol of birth and the celebration of life.

该建筑的建筑特点相当不寻常,有夸张和不相干的元素和参考,这导致整体的组合相当不协调。该项目的主要挑战是寻求一种美学、形式和功能上的一致性,使现有的建筑环境重新焕发活力。

The architectural features of the building were quite unusual, with exaggerated and disconnected elements and references, which resulted in a rather disjointed combination of the whole. The main challenge of the project was the quest to find an aesthetic, formal, and functional coherence that would resignify the existing architectural setting.

在外部,所有的次要元素,如矮墙和铺设的人行道被取消,开口被重新设计,外部的平面被涂上米色和白色的纹理色调,以明确识别不同的体积结构。现有的水镜被改造成一个游泳池,通过操纵天井的人行道水平,创造了新的平台,允许对户外空间进行不同类型的利用。

On the outside, all secondary elements, such as low walls and paved walkways were eliminated, the openings were redesigned and the exterior flat surfaces were painted in textured shades of beige and white for explicit identification of the different volumetric structures. The existing water mirror was transformed into a swimming pool and by manipulating the patio’s pavement levels, new platforms were created to allow different types of appropriations of the outdoor space.

在内部,空间的组织通常被保持。入口在西侧,在一个将社交区域和私人区域分开的位置。一个开放的厨房被安置在建筑的中心,与房子的私人和社会部分、外部和游泳池的关系都很好。它是一个功能性的过渡区,提供通往客厅的通道。这个主要的社交区域是慷慨的,是房子的高贵空间,值得注意的是它的高天花板和与外部的易渗透性。

Inside, the organization of the spaces has generally been maintained. The entrance is on the west side, at a point that separates the social areas from the private areas. An open kitchen was positioned in the center of the building, favorably placed in relation to the private and social parts of the house, the exterior, and the swimming pool. It is a functional transition area, offering access through to the living room area. This main social area is generously proportioned and is the noble space of the house, notable for its high ceiling and the easy permeability with the exterior.

天花板上的木梁为空间提供了一个更温馨的尺度,并支撑着引入自然光的天窗。在天窗下面,一个不同层次的混凝土平台上,整合了一个坐位、一张长条咖啡桌和一个植物盆,为空间带来了一丝自然植被–这一特点也为房间的纵向组织奠定了基础,只需一个简单的姿态。还设计了一张天然红色洞石的大桌子,再次确认了空间的比例。

The wooden beams on the ceiling provide a more welcoming scale to the space and support the skylights that bring in the natural light. Below the skylights, a concrete platform with different levels incorporates a sitting area, a long coffee table, and a plant pot to bring a touch of natural vegetation to the space – this feature also sets up the longitudinal organization of the room, in one simple gesture. A large table in natural red travertine stone was also designed, reaffirming the proportion of the space.

在房子的私人部分,南边的小天井让光线进入卧室和厕所。每个厕所都使用了不同的颜色,而天然石材的洗脸盆则以完全相同的色调作为点缀。值得注意的是,主人套房结合了生活和工作区,靠近游泳池,有一个长长的白色更衣室,包括通往独立厕所和淋浴区的不同通道。

In the private wing of the house, the small patios to the south let light into the bedrooms and toilets. Each toilet is marked by the use of a different color, punctuated by the natural stone washbasins combined in exactly the same shade. The master suite is notable for combining a living and working area, in close proximity to the swimming pool, with a long white dressing room that includes dissimulated access to the separate toilet and shower area.

在室内,连续纹理涂料的使用,如墙壁的米色和白色或地板上的水泥,与外部表面使用的逻辑相匹配。这有助于赋予整体的统一性,同时为不同的空间提供了温馨和沉浸式的体验。

Inside, the use of continuous textured coatings, such as the beige and white of the walls or the cement on the floor match the logic used for the exterior surfaces. This helps to confer a uniformity on the whole, while offering a welcoming and immersive experience of the various spaces.

Architects: DC.AD
Year : 2021
Photographs :Francisco Nogueira
Architecture : DC.AD, Duarte Caldas
Project Manager : Catarina Mascarenhas
Project Team : Mariana Marques, Martin Zeliar
City:Lisbon
Country:Portugal