台中绿廊 ,台湾,Mecanoo

长达1.7公里的前铁路线穿过台中市中心,是旧城发展的重要催化剂。这条铁路的历史价值在它所处的城市领域的振兴中发挥了重要作用。

The 1.7 km-long former railway line crossing downtown Taichung was an important catalyst for the development of the old city. The railway’s historical value plays an important role in the revitalization of the urban realm on which it sits.

可持续的生活,可持续的历史和文化。尽管在过去,铁路线起到了连接人们的作用,但由于其在堤坝上的挑战性位置,这条废弃的铁路更多的是作为一种障碍,阻碍了从铁轨一侧到另一侧的流通。该设计重新利用铁路线,以可持续的方式连接城市的不同部分,为生物多样性创造一个绿色走廊,并包括自行车/人行道,以更好地满足社区的需求。在这个线性场地内,可持续发展涵盖了广泛的规划和设计因素,包括城市更新、公众参与、历史保护、绿色和水资源,以及行人和自行车的循环路线。依靠Mecanoo丰富的城市规划经验,该设计塑造了一条以人为本的绿色走廊,与绿河的水岸相得益彰。

Sustainable life, sustainable history & culture. Although in the past the rail line functioned as a way of connecting people, the disused railway acts more as a barrier due to its challenging location on the dyke, which impedes circulation from one side of the tracks to the other. The design reuses the rail line to connect the different parts of the city in a sustainable way by creating a green corridor for biodiversity and including bike/pedestrian lanes to better cater to the needs of the community. Within this linear site, sustainable development covered a wide range of planning and design factors including urban regeneration, public participation, historic preservation, green and water resources, and circulation routes for pedestrians and bikes. Relying on Mecanoo’s extensive urban planning experience, the design shapes a people-oriented green corridor, complementing the Green River’s waterfront.

灵感。为了保持该地区强烈的历史特征,并为该项目设定一个连贯的、可识别的主题,新的流通系统布局依赖于交界处铁路的轨道模式。基于铁路基础设施的视觉语言,路线的分支整合了现有和未来的规划功能。

Inspiration. To maintain the area’s strong historical character and set a coherent, recognizable theme for the project, the new circulation system layout relies on the track pattern of the junction railway. Based on the visual language of the railway infrastructure, the routes branch out to integrate the existing and future planned functions.

在城市中心的一个线性公园。我们将绿色走廊定义为城市中心的一个连续的公共公园,它将支持该地区动植物的保护和发展,同时改善台中中心的行人和自行车使用者的连接。该项目将该地区现有和新增加的功能整合为一个连贯的线性公园。

A linear park in the city centre. We define the green corridor as a continuous public park in the center of the city, which will support the conservation and development of the area’s flora and fauna while improving the connections for pedestrians and bike users in the Taichung center. The project integrates existing and newly added functions to the area into a coherent linear park.

一个所有人的目的地。绿色走廊将成为一个目的地,并邀请用户去探索和享受公园的绿色品质。其城市位置使其成为休闲和娱乐活动的理想场所。该公园的设计是为了加强当地和更广泛的台中社区对该地区的使用,同时促进一个更协调的城市基础设施。

A destination for all. The green corridor will become a destination and invite users to explore and enjoy the green qualities of the park. Its urban location makes it an ideal place for leisure and recreational activities. The park is designed to intensify the use of the area for the local and wider Taichung community while promoting a more coherent city infrastructure.

Architects: Mecanoo
Year: 2020
Photographs: Ethan Lee
Landscape: S.D Atelier, ARIA architect & planners
Country:China

发表评论

电子邮件地址不会被公开。 必填项已用*标注