Southwark砖宅,英国, Satish Jassal Architects

位于Bermondsey的Southwark Brick House位于伦敦现有的砖墙之上,采用了一系列的砖块粘合方式,包括独特的垂直粘合结构墙,是这种高度通用的建筑材料的展示。这座新建的三居室房屋由Satish Jassal建筑事务所设计和管理,包括两层楼和一个地下室,分布在通过中央楼梯进入的两个砖块侧翼。

Stood astride an existing London stock brick wall and incorporating a range of brick bonding styles, including a unique vertically-bonded structural wall, Southwark Brick House in Bermondsey is a showcase for this highly versatile building material. The newbuild three-bedroom house, designed and project-managed by Satish Jassal Architects, comprises two floors and a basement level spread across two brick wings accessed via a central staircase.

一层半的地下室的卧室由一个线性光井照亮;一楼的厨房和用餐区设有外部露台。一楼的生活区被优雅的木制天花板和大窗台所照亮,可以看到绿树成荫的街道。

Bedrooms in the one and half-storey basement are illuminated by a linear light well; kitchen and dining areas on the ground floor feature external terraces. Living areas on the first floor are brightly lit by an elegant coffered timber ceiling and large bay windows that capture views down the tree-lined street.

这座排屋的末端位于索本广场保护区内的一个前汽车库的位置,索本广场是南华克的一个典型的住宅区,以历史悠久的排屋和更现代的公寓为特点。 该设计旨在协调敏感的地理位置和提供一个优雅和宽敞的现代家庭住宅的简要要求。

The end of terrace property is positioned on the site of a former car garage, in Thorburn Square conservation area, a residential neighbourhood typical of Southwark, characterised by historic terraces and more modern apartments. The design aims to reconcile the sensitive location with the brief to deliver an elegant and spacious contemporary family home.

靠近邻居的房产和花园,决定将建筑沉入地下,将地面层降低一米。建筑线从街道边缘拉回来,房子的下部隐藏在历史的围墙后面,围墙被保留下来并进行了加固。面向通道的侧立面位于历史墙的顶部。当地建筑风格的元素,如空白的屋檐、平边的屋顶和垂直的木窗,都被承认并融入到外墙中。

Proximity to neighbouring properties and gardens informed the decision to sink the building into the ground, lowering the ground floor level by one metre. The building line is pulled back from the street edge and the lower portion of the house is hidden behind the historic boundary wall, which was retained and underpinned. The side elevation facing an access road sits on top of the historic wall. Elements of the local building vernacular, such as blank gables, flat-edged roofs, and vertical timber windows are acknowledged and incorporated into the facades.

整个建筑所使用的红色Ibstock West Loathly Sharpthorne砖是为了与现有的黄色伦敦砖墙和橡木镶板窗户的金色色调形成对比。砖的粗糙和不完美的质地给建筑带来了破旧的外观,使它感觉是街景的一个既定部分。在外墙上开出的深色的窗子,框住了带有可打开的木制通风板的大橡木窗,给墙体带来了稳固性和深度。

The red Ibstock West Loathly Sharpthorne bricks used across the building were chosen to compliment, yet contrast with the existing yellow London stock brick wall and the golden tones of the oak-paneled windows. The rough and imperfect texture of the bricks gives the building a worn appearance and makes it feel like an established part of the streetscape. Deep reveals cut into the facades, which frame the large oak windows with openable timber ventilation panels, give solidity and depth to the walls.

砖块按照三种不同的粘合模式排列,它们分别定义了建筑的不同部分。厨房和用餐区采用了水平方向的结合方式,而楼梯核心区则采用了堆积式结合方式(砖块直接排列在彼此的顶部)。一楼的生活空间被一种创新的垂直纹路所包围,这种纹路也表现在内部。所有的砖块都由10毫米的凹陷灰泥缝隙隔开,这是最大的可能,以便在所有的缝隙中创造出深邃的阴影,并突出了斑驳的痕迹。

The bricks align to three different bonding patterns, which each define a different part of the building. A horizontal running bond defines the kitchen and dining areas, a stack bond (bricks are aligned directly on top of each other) defines the stair core. The first-floor living space is enclosed by an innovative vertical running bond that’s also expressed internally. All the bricks are separated by a 10 millimetre recessed mortar joints, the maximum possible, to create deep shadows in all the joints and accentuate patination.

垂直带是一个特别的挑战,因为它对主要承包商来说是不熟悉的,而且准确性是最重要的,因为墙壁是结构性的。建筑师开发了一个特殊的施工程序,以确保它不会阻碍计划的进行。完成后的建筑既非常有特色,又符合其位置,展示了与该区的强烈视觉联系,随着材料的风化和褪色,这种联系将进一步加深。

The vertical band posed a particular challenge as it was unfamiliar to the main contractor and accuracy was paramount because the walls are structural. The architects developed a special procedure for construction to ensure it would not hold up the programme. The finished building is both highly distinctive and of its place, exhibiting a strong visual connection to the borough that will deepen further as its materials weather and fade.

Architects: Satish Jassal Architects
Area: 126 m²
Year: 2021
Photographs: Richard Chivers
Manufacturers: Kingspan Insulated Panels, XAL, Delta Membranes, Hard & Ware, Ibstock
Lead Architects: Satish Jassal Architects
Main contractor: PK Construction London Ltd
Structural engineer: Rodrigues Associates
QS: Base Quantum
Technical Design:Rebecca Rawlings
Client:CLP Investments Limited
Metalwork:MS Metalwork
City:Southwark Township
Country:United Kingdom